Taijiquan
In China vormen de martiale kunsten (krijgskunsten) een zeer oude traditie. Taijiquan behoort als interne, zachte stijl tot de jongere tak. In eerste instantie merken we in de lessen weinig van deze verdedigingskunst. Taijiquan is een bewegingskunst die hetzelfde beoogt als de qigong oefeningen: via bewegende meditatie wordt het innerlijk evenwicht en de gezondheid bevorderd.
De taiji vorm bestaat uit een reeks van houdingen die in langzame vloeiende bewegingen met elkaar verbonden zijn. In de houdingen is het perspectief van de verdedigingskunst aanwezig. Hieraan liggen de principes ten grondslag. De principes zijn het fundament van taiji. Je houding, ontspannen tijdens het bewegen, aandacht en bewustzijn van bewegen vanuit je centrum zijn voorbeelden van de principes. Het oefenen van principes geeft verdieping van de effecten van taiji.
Taiji oefenen vraagt geduld en doorzettingsvermogen. Vaak beschik je aanvankelijk nog niet over voldoende bewustzijn van het lichaam. Maar als je bereid bent tot oefenen kan een leer- en bewustzijnsproces ontstaan dat in iedere fase de moeite waard is. Door je ervaringen te verdiepen ga je de vorm steeds meer inhoud geven. De toepassing in partneroefeningen ligt dan binnen handbereik.
Effecten van taiji op de gezondheid zien we terug in het verbeteren van de houding, toename van ontspanning waardoor spierspanning afneemt en de adem ruimte krijgt.
Taiji wordt ook wel een meditatie in beweging genoemd waardoor het hoofd kalm wordt en stress afneemt.
We beoefenen de korte yangvorm van Cheng Man Ching. Mijn leraar Wee Kee Jin geeft de vorm door zoals die is onderwezen door Huang Sheng-Shyan.